Mat, dryck och restaurangtips

Det finns ett stort och varierande restaurangutbud på Madeira, med allt från hamburgerbarer till det klassiskt franska köket. Restaurangbesök är billigare än i Sverige och maten är generellt sett mycket bra.

Passa på att smaka det portugisiska kökets specialiteter som till exempel espada (dolkfisk) och oxspetten espetada (meterlånga grillspett som hänger över borden).

Sopa de tomate e cebola - Tomat- och löksoppa med pocherat ägg.
Caldo verde - Kålsoppa med potatis och rökt korv.
Espada - Madeiras nationalfisk som går att få friterad eller stekt. Serveras ofta med banan. Utsökt!
Atum - Tonfisk.
Lulas - Små bläckfiskar, som serveras grillade eller friterade.
Espetada - En annan av Madeiras specialiteter. Oxkött i bitar serverat på långa järnspett, oftast kryddat med vitlök och lagerblad. 
Bacalhau - Klippfisk tillagad på Madeiras speciella sätt.
Bolo de caco - Bröd bakat av bl. a. sötpotatis. Smakar som bäst när det är varmt och gärna med vitlökssmör.
Milho frito - Friterad majsmassa formade till fyrkanter. Mycket gott som tillbehör.
Bolo de mel - Mörk sirapsskaka med kryddor och nötter.

Drycker

Brisa maracuja - Kolsyrad dryck gjord på passionsfrukter.
Ginja - Körsbärslikör.
Aquardente - Sockerrörsbrännvin. Ca 30-40 procent alkohol.
Poncha - En blandning av aquardente, honung och citron. Sägs hjälpa mot förkylning och hjärtesorg! 

Vin

De flesta restauranger här serverar bordsvin från Portugal. Vinho de mesa är husets normala bordsvin, som kan beställas på de flesta restauranger. För det mesta är det både billigt och gott. Att välja ett märkesvin kan vara svårare, här ger vi några förslag på bra viner:

Vinho branco - Vitt vin, Branco Seco Especial, Topazio, Terras Altas, Joao Pires
Vinho tinto - Rött vin, Pereguita, Evel, Dao Grao Vasco
Vinho rose - Rosévin, Matteus, Trovador, Lancers, 
Vinho verde - Grönt vin, Quinta da Aveleda, Casal Carcia, O Gatao, Lagosta 

Vinho verde är inte grönt till färgen utan har fått namnet av att det framställs av gröna - d.v.s. omogna - vindruvor. Det finns både rött och vitt "grönt vin". Det vanligaste är dock det vita som är mycket gott till fisk och skaldjur.

Kaffe

Efter en god måltid är en kopp kaffe pricken över i:et! I de flesta fall serveras en espresso i en liten kopp, kallat bica. En kopp carioca är en aning svagare.

Kaffe med mjölk kan ha flera olika namn. En bica med mjölk heter garoto. Café com leite är en stor kopp kaffe med mjölk, också kallat chinesa. En galao är ett glas kaffe med mjölk, detsamma som kaffe latte.

När det är dags att fråga efter notan säger du: "a conta, faz favor!"

"En droppe Madeira"

För många framkallar ordet Madeira snarare en påminnelse om fylligt, sött vin än en vacker liten ö i Atlanten, vars klimat är idealiskt för det berömda madeiravinets goda smak. De första vinstockarna kom till Madeira från Kreta på 1400-talet. När det engelska kungahuset på 1600-talet hade gift in sig i det portugisiska, slog sig engelsmän ner på Madeira. De blev förtjusta i vinet på ön, grundade några vinfirmor och såg till att göra madeiravinet berömt och populärt över hela världen.

År 1979 grundlades ett statligt institut, Instituto do Vinho da Madeira. Vininstitutets främsta uppgift är att kontrollera framställningsprocessen, från utplantering av vinstocken till dess att korken är satt i flaskan.

Madeiras vinskörd börjar runt den 15 augusti och varar fram till oktober månad. Efter den tidskrävande processen med pressning, jäsning och uppvärmning (estufas), lagras vinet i månader i stora ekfat, som kallas moderfat. Namnet refererar till det vin som är kvar i faten som blandas med det nya vinet – gamla årgångar ger då smak åt nya.

De fyra viktigaste typerna av madeiravin:

Sercial: Ett ljust, torrt vin som dricks som aperitif
Verdelho: Ett rostfärgat, mellantorrt vin
Boal eller bual: Ett rött, mellansött dessertvin
Malvasia, malvoise eller malmsey: Ett sött, fylligt och moget vin. Dricks som dessertvin eller likör.